Olemme kiitollisia, että saimme Business Finlandin Korona kriisin alla lanseeraamasta “Liiketoiminnan rahoitus häritiötilantessa ohjelmasta” päätöksen hyvin nopeasti, alle viikossa. Pystymme aloittamaan tilanteeseen sopivien uusien palveluiden suunnittelun 12 500 eur hankkeella, josta 80% tulee rahoituksen kautta.
Olemme alusta lähtien hyödyntäneet sekä itse sekä asiakkaiden kanssa verkkopalaverikäytäntöjä. Ne ovat jo arkea digitaalisuuden tunteville yrityksellle. Ajattelimme tämän selvitystyön myötä tarjota apuamme yrityksille ja muille yhteisöille, jotka eivät siihen ole tottuneita ja ovat pulassa, kun työntekijöiden tulee ensisijaisesti työskennellä kotona ja palaverit ja kokoukset pitää etänä. Opastamme alustojen käytössä ja tarvittaessa fasilitoimme kokouksen.
Koronakriisi vaikutti myös Nuotio digitaliin. Sopeudumme tämän takia uutteen tilanteeseen ja kehitämme uutta koronan aikana. Olimme vastikään tehneet paljon työtä erityisesti matkailualaan erikoistumisen kanssa, mm. markkinoinnin ja myynnin, vastuullisuuden, strategiatyön ja tuotteistuksen parissa. Meillä on paljon keskeisiä asiakkuuksia matkailualalta. Yhtäkkiä Lapissa erittäin vetovoimaiselta näyttävä ala olikin pahoissa ongelmissa. Korona-asteroidi mätkähti maahan ja iski koko toimialan hämärän peittoon. Ja kun meidän asiakkaiden tulot loppuvat, se vaikuttaa myös meihin.
Palvelumme verkkokokousten tukemiseen julkaistaan myöhemmin. Selvittäneet asiakkaiden tarpeet, tarjonnan ja tuotteistamme palvelumme. Pian tarjoamme kuitenkin maksutonta neuvontaa verkkoalustojen avulla kokoustamisen pilottiasiakkaille. Emme lähtökohtaisesti tarjoa mitään tiettyä alustaa, vaan keskustelemme asiakkaan kanssa ja ehdotamme tarpeen mukaan ratkaisuja. Ohjaamme sopivan palvelun testaamista, joita voivat olla esim. Google meet/ Hangouts, Teams , Zoom ja Workplace. Myös suomalaisilla toimijoilla on paljon käteviä ratkaisuja, jotka on suunniteltu erityisesti tietylle kohderyhmälle, esim. talonyhtiöille.
Toivottavaa on, että kun korona on saatu kukistettua, verkkotyöskentelyä ei hylätä, vaan osa palavereista ja kokouksista korvataan ympäristöystävällisillä, paperittomilla ja aikaa säästävillä etäjärjestelmillä. Tietysti välillä pitää nähdä myös kasvokkain ja sitä moni nyt odottaakin.
Jatkamme myös matkailualan kehittämistä koko ajan, nyt on toisaalta aikaa miettiä uutta. Kriisin jälkeen avautuva maailma haluaa nähdä uudenlaisia palveluita. Esim. suuret massat ovat out vielä pitkään ja lähimatkailu voimistuu.
Tätäkin suunnittelutyötä tukevat erilaiset verkkopalaverialustat. Varsinkin isompien ryhmien kasvokkain tapaamista kannattaa nyt vähentää, että pääsemme mahdollisimman pian ja terveenä tekemään uutta kehittämistyötä ja markkinointia, kun maailma taas avautuu. Meihin voi olla yhteydessä myös tulevien matkailuprojektien suhteen.
Jos yrityksesi tai yhteisösi ei ole aikaisemmin hyödyntänyt verkkokokouksia, mutta aiotte nyt ryhtyä niitä kokeilemaan, ota yhteyttä ja ehdota yhteisöäsi pilottiasiakkaaksi. Kartoitamme yhdessä sopivan välineen, opastamme avainhenkilöt käyttöön ja järjestämme ensimmäisen kokouksen yhdessä. Palvelu on ilmainen kesäkuun loppuun. Otamme pilottiasiakkaita mukaan maks. kolme.
—
Tätä kirjoittaessa pienyrityksille tukea tarjoavat myös muut tahot kuin Business Finland, joka oli kannaltamme ainoa alkuvaiheessa. Kannattaa esim. tätä kuvaa tutkien miettiä, voisiko sinun yritykselläsi olla mahdollisuus kehittää nyt jotain uutta kriisin aikana ja mihin tahoon voisi ottaa yhteyttä.