Kun kuuro soittaa asiakaspalveluun, videopuhelut ovat tukena

Suomessa on tuhansia kuuroja ihmisiä. Teknologian kehitys ei aina ota huomioon vähemmistöjä, vaan mennään valtavirta edellä, mutta poikkeuksiakin on. Suomessa kehitetyllä kätevällä Chabla-sovelluksella voi soittaa tulkattuja videopuheluita kenelle tahansa. Myös monet yritykset ovat ottaneet ne käyttöön asiakaspalvelussaan.

Sovelluksen idea on siinä, että viittomatulkki päivystää tulkattavia puheluita ja tekee videona puhelimessa livenä näkyvän tulkkauksen, kun soittajalla on tarve. Normaalisti kuuleva ihminen kuulee tulkin puheen ja kuuro näkee videopuhelusta tulkin viittomakielisen tulkkauksen ja voi myös vastata tulkille viittomalla. Henkilölle jolle soitetaan, ei tarvitse olla sovellusta, vaan hän vastaa normaaliin puheluun. Palvelu on huomioitu myös yritysten asiakaspalveluissa ja sen ovat ottaneet käyttöön mm. Finnair, Lähitapiola, VR, Yle ja Nordea. Palvelulla voi tietysti soittaa muihinkin yrityksiin, mutta asiakaspalvelija on  paremmin valmistautunut, kun sovellus on virallisesti käytössä.

Hyöty on merkittävä verrattuna, siihen että palvelutilanteisiin joutuisi varaamaan viittomakielen tulkin. Syrjäseuduilla saatavuus voi olla huono ja matka-aika syö tehokkuutta ja luo kustannuksia. Sovelluksen peruspuheluista maksetaan minuuttihinnan mukaan. Tietysti ryhmävideopuhelut ovat mahdollisia esim. Whatsappin tai Messsengerin kautta. Niiden käytettävyys spontaaneissa tilanteissa on kuitenkin hiukan monimutkaista. Tavallisilla sovelluksilla puhelun järjestäminen edellyttäisi uusien ihmisten lisääminen kontakteiksi ja samaa sovellusta kaikilla ja sen käytön osaamista kaikilta. jne. Asiakaspalvelutilanteissa ei ole aina aikaa laitteiden säätöön.

Chabla-sovellus on suomalaisen räppärinä tunnetun Sovellus on Marko Vuoriheimon ideoima ja kehittämä yhteistyössä IT-palveluyritys CGI:n kanssa. Marko Vuoriheimo tunnetaan myös Signmark-räppärinä. Sovellus on mainio esimerkki käyttäjän aidosta tarpeista nousevasta innovaatiosta.

Tässä esimerkki autokorjaamoon soittamisesta, kun auto jää tien poskeen.

Aiheeseen liittyen: verkkokokous- ja webinaarialustojen lisätoiminnot, Zoom, Google Meet

Verkkokokoukseen tai webinaarit osallistuessa jotkut henkilöt voivat olla kuuroja, vaikka lähes kaikki muut kuulisivatkin. Joillain alustoilla on kuuroja tukevia valmiita lisäominaisuuksia, kuten Zoom-verkkokokousalustalta löytyvä tekstitystyökalu, jolla tulkki voi reaaliaikaisesti tekstittää kokouksen puhetta ja se näkyy niille osallistujille, jotka sen haluavat samaan tapaan kuin elokuvien tekstitys.

Google meet työkalussa on puolestaan keinoälyn tekemä kiinnostava puheesta tekstiksi tunnistus. Keinoäly tunnistaa toistaiseksi vain englannin kielen ja suomalaisessa “rallienglanti” lausumisessa tuntui olevan vielä haasteita kaikkien sanojen tunnistamisessa. Mielenkiintoinen kokeilu. Suomen kielen (kuten kaikkien muiden kielien) tukemista vielä odotellaan.

Mikko Manninen

 

Leave a comment