Roam like at home – verkkovierailumaksut poistuvat EU:n alueella tänään

Julkaistu 15.6. Lapin Yrittäjien blogissa Y-Vinkkeli

Torstai 15.6. voisi olla historiallinen päivä. Siinä missä rahoitusmarkkinoiden vapautuminen 1980-luvulla oli iloista aikaa taloudelle, olisi verkkovierailumaksujen vapautuminen voinut olla digialalle portti uuteen aikaan. Tästä päivästä, 15.6.2017 lähtien uusien EU-sääntöjen ansiosta meidän ei tarvitse toisessa EU-maassa matkustaessa maksaa ylimääräisiä verkkovierailu- eli roamingmaksuja. Sääntö koskee sekä puheluita, tekstiviestejä että datapalveluita. Toisin sanoen maksat Ruotsissa, Kreikassa ja vaikka Espanjassa lomamatkalla saman verran kuin kotimaassasi.

Periaatteessa näin.

Käytännössä huomionarvoista uudessa asetuksessa on sen monimutkaisuus. Suomalainen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri, joka oli myös lain merkittävimpiä lobbaajia ja eteenpäinviejiä, kertoo blogissaan, että uusi asetus antaa matkaajille mahdollisuuden käyttää ”varsin paljon” mobiilidataa matkoillaan. Operaattoreita on edelleen suojattu erilaisilla poikkeussäännöillä, kuten reilun käytön asetuksella, jotta tappiot eivät kävisi liian suuriksi. Näin ollen puhelut ja tekstiviestit onnistuvat kotimaan hinnoilla jatkossa, mutta mobiilidatassa on edelleen olemassa rajoitteita. Muutokset eivät välttämättä tule myöskään automaattisesti ja käyttäjät saattavat joutua itse kytkemään edullisimman paketin päälle.

Tärkeä on myös huomata, että kyseessä on nimenomaan verkkovierailut. Ei pidempiaikainen vieraan verkon käyttö. Mikä on sitten vierailun määritelmä tässä tapauksessa? Se, että vietät enemmän aikaa kotimaassa kuin ulkomailla. Alappa siinä sitten laskemaan.

Yrittäjille, etenkin matkailulle, datavierailujen poisto suuri mahdollisuus

Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa meille täällä Suomessa ja Lapissa? Ainakin matkailulle se antaa aivan uudet mahdollisuudet. Esimerkiksi sijaintitietojen jakaminen yleistyy maailmalla, etenkin nuoremman polven matkailijat suhtautuvat oman sijaintinsa jakamiseen yhä vähemmän vainoharhaisesti ja enemmän avoimesti. Turistien mobiililaitteet ovat yhä useammin ja useammin mobiiliverkossa kiinni missä ja milloin vain.

Eurooppalainen liikkuu siis työssä ja vapaa-ajalla sujuvasti läpi maanosan ja vapaa mobiilidata mahdollistaa verkon käytön myös wifi-alueiden ulkopuolella. Toisin sanoen me yrittäjät voimme napata turistin virtuaalihihasta kiinni jatkossa myös tien päällä, kaupungin keskustassa tai nähtävyyksien luona.

Jokainen yrittäjä ymmärtää, mitä se voi tarkoittaa yrityksen näkyvyydelle myös yksittäisen yrittäjän kohdalla, jos digitaalinen saavutettavuus on kunnossa. Mitä parempi digitaalinen näkyvyys sitten käytännössä tarkoittaa? Vähintään Google-näkyvyyden perusasiat kuntoon (sijainti, osoitetiedot ja aukioloajat) sekä edistyneemmille kieliversiot verkkosivuille että kohdennettua mainontaa liikkuville matkailijoille. Aluemarkkinointityökaluina toimivat hashtagit myös laulavat herkemmin eri sosiaalisissa medioissa, kun someliipasin on ulkomaalaisillakin herkässä.

Digitaalisen vapaan liikkuvuuden esteet – kohti digitaalista yhtenäistä markkinaa

Lakimuutos on toivottavasti vasta ensiaskel kohti uudenlaista digitaalisuuden vapaan liikkuvuuden tasoa, yhtenäistä digitaalista markkinaa Euroopassa. Paljon on esteitä edelleen ratkottavana täysin vapaan mobiilidatan lisäksi. Vaikka geoblokkaus (Voit jatkossa katsoa vaikka Katsomoa tai Netflixiä myös Kreikan matkalla ilman esteitä) on purettu ihan uunituoreella asetuksella, edelleen esimerkiksi digitaalisten tuotteiden myynti maan rajojen yli on rajoitetumpaa kuin muiden.

Digitaalisen liikkuvuuden esteiden purku on suuri mahdollisuus meille yrittäjille. Yhä suurempi osa uusista, voimakkaan kasvun yrityksistä, on digialan yrityksiä.

Leave a comment