PWA-sovellukset – kätevä ratkaisu kotisivun ja sovelluksen välimaastossa.

Uutta harrastusta aloittaessa huomaa pian ladanneensa aiheeseen liittyvän sovelluksen puhelimeen. Moni asia toimiikin paremmin sovelluksissa kuin selaimessa. Sovelluksen tarjoajille asia merkitsee usein kuitenkin sekä sovelluksen että kotisivujen ylläpitämistä ja kehittämistä. Entä jos tarvisi vain yhden ratkaisun?  PWA eli progressive web app tarjoaa monia ominaisuuksia käyttöön selaimen kautta, joita on totuttu näkemään vain perinteisissä erikseen ladattavissa natiivisovelluksissa. Keskeinen hyöty on, että PWA-sovelluksen saa auki suoraan selaimella ja se toimii myös pöytäkoneella ja kaikilla muillakin selauslaitteilla. 

Fiskeppen.se pöytäkonenäkymä

Natiivisovelluksilla on tietysti tarkoituksensa. Katsomme karttoja, videoita, sosiaalista mediaa, säätä, uutisia ja unen laatua juuri sovellusten kautta. Tärkeille harrastuksille kuten vaikka liikunta, elokuvat tai kirjat on myös omat sovelluksensa.  Selaimen tyypillinen käyttö puolestaan mobiilissa on sitä, että etsitään enemmän sekalaista informaatiota, aukioloaikoja ja teemme myös ostoksia. Tarkalleen ottaen puhelimen selain tietysti on jo sovellus sekin itsessään. Mutta mikä tekee lopulta sovelluksesta sovelluksen ja kuinka “sovellusmainen” PWA-sovellus lopulta on. PWA:ta määrittävät myös omat tekniset vaatimukset, mutta nyt tarkoitus on käsitellä sovelluksen tunnistamista tavallisen käyttäjän näkökulmasta.

1.  Olemme tottuneet tunnistamaan sovellukset ensinnäkin siitä, että ne ladataan yleensä sovelluskaupasta. Androidissa Play Storesta ja Applen laitteissa App storesta. Muualtakin niitä löytyy, mutta tyypillisesti sovelluskaupasta. Sovellusta etsitään hakusanalla ja se asennetaan puhelimeen, jos tilaa on. Usein käyttämättömiä sovelluksia joutuu poistamaan. PWA-sovellusta ei tarvitse ladata sovellukaupasta, tässä mielessä PWA poikkeaa sovellusmaisuudesta. Tarvittaessa PWA:sta saa natiivi-version myös sovelluskauppaan, mutta se ei välttämättä ole tarpeen.

2.  Sovellus luo pikakuvakkeen työpöydälle. Sitä klikkaamalla pääsee saman tien käyttämään oleellisia ominaisuuksia. Tämä on nykyaikaisten matkapuhelimien keskeinen käytettävyyteen liittyvä asia, mikä osaltaa räjäytti käytettävyyden. Ne ovat kuin hissin nappitaulu, joista ei voi erehtyä. Tavalliselle verkkosivulle myös voi luoda pikakuvakkeen. Se tekeminen on kuitenkin muutaman valikon takana ja jo se on liikaa monelle käyttäjälle. Pikakuvaketta harvoin luodaan verkkosivuille. PWA-sovellus yleensä kuitenkin  kysyy heti pikakuvakkeen asentamisesta käytön alussa, eli tässä kohtaa PWA on sovellusmainen.

3.  Sovellus toimii nopeasti ja sulavasti. Se on optimoitu tiettyyn tarpeeseen, selaimeen liittyvät kömpelyydet ja hitaudet eivät samalla tavalla ole esteenä. Toki kaikki tietävät, että myös sovellukset jumivat välillä. PWA on kuitenkin optimoitu nopeaa käyttöä ja navigointia varten ja on tässä mielessä sovelluksen tapainen.

4.  Sovellukset on optimoitu ruudun kokoon. Koko ruutua käytetään tehokkaasti, eivätkä sovelluksen osoiterivit ja muut nappulat peitä muuta sisältöä. Latausvaiheet on katettu omaan brändiin liittyvillä “splash screeneillä”. PWA näyttääkin ulkoisesti täysin sovellukselta, kun sen aukaisee työpöydän pikakuvakkeen kautta.

5.  Sovellukset toimivat osittain myös Offline, eli jos sisältö on saatu ladattua, voit avata ja selata sitä uudelleen, vaikka yhteys internettiin olisi katkennut esim. merellä tai lentokoneessa tai yhteys on muuten vain heikko. PWA säilyttää navigoituja sisältöjä tietyn aikaa välimuistissa, joten voit avata niitä myös offline, kuten sovelluksissa usein.

6. Sovellus käyttää puhelimen erityisiä natiiviominaisuuksia tehokkaasti hyväkseen, kuten sijainti, asentoanturit, kamera, sormenjälkitunnistus  bluetooth, kuvakansio, ilmoituskeskus, jne. Lopputuloksena saadaan esim. yhteys älykelloon, televisioon, saadaan navigointiohjeet tai voidaan vaikkapa käynnistää suora videolähetys sosiaaliseen mediaan. Tässä asiassa natiivisovellukset ovat yhä edellä. Kuitenkin PWA versiot saavat koko ajan lisää ominaisuuksia käyttöönsä. Esimerkiksi sijaintiin perustuvat ilmoitukset ja push-notificaatiot toimivat yleisesti. Sormenjälkitunnistus ja bluetooth ominaisuudet ovat parhaillaan tulossa käyttöön myös. Ominaisuuksien osalta sovellusmaisuus siis kasvussa.

Fiskeappen.se pwa mobiilinäkymä
Kalastuspaikkojen valintaa, lähin näkyy ylinpänä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keskeinen viestini on, että jos tarve on esim. hyödyntää puhelimen liikesensoreita liikuntasovelluksen tapaan ja yhdistää puhelin muihin kodinkoneisiin, natiivisovellus tarjoaa luotettavamman tuen.  Mutta jos tarve on enemmän sisällöllinen vaikkapa palveluista, tapahtumista kertominen, ajankohtaisten sisältöjen jakaminen, kanta-asiakkaiden palveleminen jne., voi PWA on olla sopiva ratkaisu. Normaalin mobiilissa avautuvan kotisivun kehitys menee kovaa vauhtia eteenpäin sekin, sitä ei tule unohtaa. PWA:n hyöty on kuitenkin sovellusmaisuus, sovelluksen tuntu ja helppokäyttöisyys. Sitä ei tarvi  ladata erikseen ja se toimii myös pöytäkoneella. Joissain tapauksissa se korvaa myös tavalliset kotisivut. Ja sisältö löytyy Googlella.

Nuotio Digital on toteuttanut esimerkiksi kalastuvinkkejä tarjoavatn  Fiskeappen.se kalastussovelluksen Ruotsin Tornionjokilaakson Fiskeområde Tornedalen Haparanda Skärgård 2020 hankkeelle. 

 

Mikko Manninen

Kehitysjohtaja

Nuotio Digital