eli mitä yhteistä on Neuvostoliittolaisella vakoilulaitteistolla, etäluettavalla luottokortilla ja päiväkodin kellokortilla?
Kaikki nämä ovat hienoja sähköä käyttäviä laitteita, mutta mikään näistä ei kuitenkaan sisällä paristoa, akkua eikä käytä verkkovirtaa.
Yhdysvaltojen Moskovan suurlähetystössä järkytyttiin 1952, kun lähetystöstä löytyi salakuuntelulaite. Se oli tiettävästi ollut paikoillaan seitsemän vuotta ja sijoitettu partiolaisten lahjoittamaan puuveistokseen, jota suurlähettiläs oli ylpeänä pitänyt seinällään seitsemän vuotta. Laitteistoa ei ollut löydetty tavanomaisissa tarkastuksissa, koska se voitiin kytkeä etänä pois päältä, eikä siinä ollut minkäänlaisia paristoja.
Tänä päivänä tekniikka tunnetaan mm. NFC-tekniikkaa (Near Field Communication) käyttävistä laitteista. Esimerkiksi luottokorttiin on ohjelmoitu tiedot, joilla asiakas voi maksaa ostoksensa vain viemällä kortin maksupäätteen lähelle. Päiväkotien “kellokortit” toimivat samalla periaatteella. Vanhemmat vievät avaimenperässä olevan lätkän hoitajan puhelimen lähelle ja puhelin lukee lapsen tulo ja lähtöajat. Laitteita ei tarvitse ladata tai säätää koskaan, ne käynnistyvät kun ne viedään “isäntälaitteen” lähelle.
Kaiken tämän hyöty on siinä, että tällainen pieni NFC tunniste/tägi voidaan sijoittaa käytännössä mihin esineeseen tahansa ja lukea siitä tarvittavia tietoja. Nuotio Digital on käyttänyt NFC-tekniikkaa esimerkiksi Kalastusmuseon 3D pöydässä, joka avaa puhelimiin 3D-mallin siltä kohtaa, minkä lähelle puhelimen vie. Käyntikorteista voi avata kotisivut ja seminaarin ohjelman voi avata viemällä puhelimen rinnassa olevan nimikyltin lähelle. Hyöty on näppäilyn vähentyminen tai poistuminen kokonaan.
Lisäksi keskeinen tekninen hyöty on sama kuin Neuvostoliiton aikaan: Paristoja ei tarvita. Laite saa virtansa siihen kohdistetusta radiosignaalista. Käyttötarkoitus on kuitenkin arkisempaa kuin vakoilukeississä ja teknologia on nykyään edullista. NFC tekniikkaa sisältäviä tarroja, eli tägejä voi tilata tuhansien tarrojen rullissa omalla logolla tai tyhjänä, valmiiksi koodattuna tai tyhjänä, tarroissa, kynissä, huppareissa tai pipoissa.
Jos sinua kiinnostaa projekti NFC tekniikkaan liittyen, me voimme auttaa. NFC tekniikka tarjoaa paljon mahdollisuuksia, ihan kaikkea ei ole vielä hoksattu keksiäkään.
Muutamia erityispiirteitä, jotka kannattaa muistaa, jos teet NFC-tägi projektia itse
- Metallipinta vaatii omanlaisensa erikoistägit.
- Tägien ominaisuuksissa on maininta ovatko ne myös sateenkestäviä.
- iPhone ei valitettavasti tue tägien lukua.
- Suurempi tägissä oleva antennin kehä mahdollistaa luettavuuden kauempaa.
- Tägit eivät sisällä paljoa muistia, mutta tarpeeksi että ne “käskevät” toista laitetta, esim. älypuhelinta suorittamaan tietyt asiat.