Ei ole poikkeuksellista, että ihmiset käyttävät kaikki tauot, jonotukset, jopa liikennevalot viestien tsekkaamiseen puhelimesta. Eikä kyse ole vain työviesteistä tai sosiaalisesta mediasta, myös media, uutiset, blogit ja viihde koukuttavat. Pelaamista en tässä edes käsittele. Akku tyhjenee hyvin nopeasti.
Näyttävistä somepaastojulistuksista ja somepaastoilta palaamisjulistuksista huolimatta paasto ei useinkaan muuta asioita pysyvästi. Mutta seuraava malli voi muuttaa.
Parillinen tunti -malli:
- Käytä puhelinta ja myöskin pöytäkonetta spontaaniin käyttöön ja tsekkailuun, kuten uutiset, blogit, some jne. vain ja ainoastaan, jos on parhaillaan menossa parillinen tunti. Muutoin asia saa odottaa.
- Tee tiukka rajaus, minkä tsekkaus sallitaan muinakin aikoina tai tiettyinä aikoina. Esim. yksityisviestit, tietty sähköposti, jne.
Erittäin tärkeää on kuitenkin, että säännöstä ei saa livetä tai kehitellä tekosyitä lipeämiseen, “kuten uuden toiminnon testaaminen” tai “tämän yhden tekstin lukeminen vain”. Muutoin menetelmä menettää vähitellen merkityksensä.
Kuukauden mittainen täydellinen somepaasto vähentää somen käyttöä vuoden aikana 8 %, parillinen tunti -malli taas 50% ja vähentää muutakin käyttöä.
Ja kun nettiä käyttää vähemmän, puhelimen akku kestää pidempään, jopa puolet pidempään. Ja kun jokaista kissavideota ei katso, jossain tarvitaan myös vähemmän palvelintehoa ja kun tehoa tarvitaan vähemmän, tarvitaan vähemmän energiaa, ja kun tarvitaan vähemmän energiaa – maailma pelastuu. Internet kokonaisjärjestelmänä tuo hiilidioksidipäästöjä suunnilleen saman verran kuin lentoliikenne.
Mikko Manninen, kehitysjohtaja, Nuotio Digital